dilluns, 29 de febrer del 2016

ACTE HISTÒRIC I LITERARI CARLISTA A TORTOSA




El passat divendres 26 de febrer, amb l'assistència d'un centenar de persones, es va celebrar al saló d'actes del Museu de Tortosa un doble acte, històric i literari, de caràcter carlista.

L'acte va estar presentat per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va fer una semblança dels dos protagonistes d'aquest acte cultural.

Per una banda Josep Mª LLasat i Roig, va fer una conferència sobre les circumstàncies en les que la mare del general carlista Ramón Cabrera, Maria Griñó, va ser afusellada a Tortosa ara fa 180 anys.

Llasat, que és descendent de la germana major de Cabrera, és un antic militant del Partit Carlí de Catalunya i u dels fundadors de la Unió de Pagesos a la seua ciutat, El Vendrell, d'on també va ser alcalde.

Professionalment es dedica en l'actualitat a l'elaboració de vi del Penedès del que ha tret una marca de vi de qualitat sota el nom de "General Cabrera", amb el que, al final de l'acte es va fer una degustació.

En la seva conferència va explicar com durant la Primera Guerra Carlina, l’exèrcit liberal ocupava les Terres de l’Ebre, el Maestrat i el Baix Aragó. No gaudia de la simpatia dels seus habitants, i aquests no li facilitaven dades sobre els moviments de les tropes carlines. Per tal de solucionar-ho, el coronel liberal Agustín Nogueras va publicar un ban que obligava als alcaldes, sota pena de mort, a donar-li aquesta informació.

Les conseqüències van ser que Cabrera replicà amb un altre ban en sentit contrari. Els alcaldes de Torrecilla i Valdealgorfa van desobeir-lo passant informació a Nogueras i, per aquest motiu, Cabrera va ordenar la seva mort. En represàlia, el coronel Nogueras va fer afusellar Maria Griñó, a qui tenia presa des de feia un any i mig, amb el vistiplau del Comandant Genrral de Catalunya, Espoz y Mina.

Aquest fet va provocar que les tropes de Cabrera modifiquessin el seu comportament i s’afegissin a la guerra sense quarter que les tropes liberals els havien declarat des del inici de la guerra.

La segona part de l'acte va consistir en la presentació del llibre Piano a cuatro manos, de la periodista morellana, afincada en Londres, Conxa Rodríguez Vives.

Es tracta d'una novel·la sobre la vida a l'exili de Londres del general Cabrera fins a la seua mort. De com es va casar amb Marianne Catherine Richards, y de com va anar evolucionant en el seu pensament basant-se en la seua admiració pel règim parlamentari anglès, fins que va acabar al final dels seus dies donant l'esquena als seus companys de lluita de tota una vida i, fins i tot, a la dinastia proscrita per la que també havia lluitat, reconeixent a Alfonso XII, el rei usurpador per als carlistes.

Conxa, l'autora, ja va publicar, l'any 1989, una documentada biografia sobre aquesta part de la vida de Cabrera sota el títol de Ramón Cabrera a l'exili, editat en llengua catalana per l'Abadia de Montserrat.

Al final de l'acte, després de contestar a les preguntes i debatre sobre els temes tractats, tal com hem dit, es va fer un tast del vi de Llasat, mentre Conxa va firmar exemplars del seu, per ara, darrer llibre.

L'acte va estar envoltat d'un bon ambient de confraternització entre antics i nous carlins així com historiadors i estudiosos del fenomen carlista.